Riet dat is gegroeid in een natuurlijke omgeving en de passende bewerking heeft ondergaan, blijft tenminste 25 jaar lang zijn fraaie en doelmatige werking als dakbedekking behouden. Die 25 jaar kunnen er makkelijk 40 of 50 worden. Dat is afhankelijk van onder andere de dakhelling, de plaatselijke vochtigheid en het onderhoud.
Bij een afschot van 45 graden heeft u een garantie van 10 jaar.
Dit verschilt natuurlijk per aantal vierkante meters, maar een gemiddelde oplevertijd van 3 tot 6 weken. Ook dit gaat in overleg met de klant.
Met hedendaagse dakconstructies word rekening gehouden met brandpreventie, uw dak constructie word uitgerust met brandwerende platen die de zuurstof van het brandwerende materiaal afhoud. Het dak kan worden ingespoten met een brandwerende coating. Er word vaak gedacht dat een rietendak brandgevoelig is. Uit statistieken blijkt dat dit gelukkig niet het geval is. Voor meer informatie over dit item verwijzen wij u naar de website van de vakfederatie of neemt u contact met ons op.
Dat hangt van de wind af. Onder normale omstandigheden is het allebei slecht. Dat wil zeggen, wanneer je de isolatie hard nodig hebt, in de winter, 5 graden vorst, bij windkracht 3 of hoger, tochten beide daken zo hard dat van een behoorlijke bescherming tegen de kou nauwelijks sprake zal zijn. Bij windstil weer echter is de isolatiewaarde van het pannendak ongeveer nul, maar van het rieten dak is dit ongeveer Rc=2,5 (en dat is zeer goed). Dit geldt zomer en winter, tegen de kou en tegen de warmte. Omdat het bij echt warm weer vaak windstil is, zal het rieten dak op de heetste zomerse dagen wel een lekker koel huis opleveren.
Een traditioneel open constructie kan behoorlijk stoffig en tochtig zijn.
Wilt u hier iets aan doen dan is het het beste de ruimte als eerste tochtdicht af te werken. Het beste gaat dit door over de binnenconstructie (de sporen, spanten en/of gordingen) een dampdichte folie aan te brengen. Zo goed mogelijk aansluitend aan de wanden. (bijvoorbeeld eerst een lat met kit tochtdicht op de muur bevestigen en hierop de folie aanbrengen) Daar waar de foliebanen elkaar overlappen de naden met tape goed afplakken. Wanneer u hieroverheen de afwerking zet (gipsplaat, stucwerk op board, schaaldelen, etc) heeft u een energiebesparing bereikt van ongeveer 90%. De spouw tussen riet en onderconstructie blijft zo bestaan. Hier zou ik het bij laten.
Echte isolatie aan de binnenkant kan wel, dan wordt de opbouw: dampopen folie, isolatiemateriaal, dampdichte folie, afwerking. Bij het toepassen van isolatiemateriaal onder het riet moet de dampdichte laag echt dampdicht zijn. Wanneer dit niet 100% is moet u met een verkorting van de levensduur van het riet rekening houden.
Ongeveer 35 jaar.
Eerst als spijkerdak later als schroefdak. Het schroefdak is een verbeterd spijker dak, beide gaan uit van een gesloten onderconstructie waarbij het riet spouwloos op een dichte ondergrond wordt aangebracht.
Neen, helaas niet.
Alle riet dat aan zonlicht wordt blootgesteld zal in 2 jaar verkleuren tot een grijsbruine tint.
Wel bestaat er een groot verschil tussen schoon riet en riet waar een laag alg opzit.
Het laatste is smerig zwart. Een schoon dak ziet er ook in grijsbruine staat mooi uit.
Rietdekken is geen seizoenswerk.
Vroeger was rietdekken seizoenswerk, voornamelijk omdat rietdekkers in de winter zelf riet hun sneden. Tegenwoordig werkt men gewoon door omdat het rietsnijden door andere, gespecialiseerde bedrijven is overgenomen. Er zijn twee restricties met rietdekken:
- als het regent kan er niet gerietdekt worden, - en als het vriest (of het dak nog bevroren is) kan niet worden schoongemaakt en/of gerepareerd.